Bezpieczne powierzchnie w branży spożywczej – jakie posadzki sprawdzą się najlepiej?

Bezpieczne powierzchnie w branży spożywczej – jakie posadzki sprawdzą się najlepiej?
Procesy zachodzące w przedsiębiorstwach spożywczych są różnorodne i bardzo dynamiczne. Wiele z nich bezpośrednio wpływa na higienę w miejscu pracy poprzez nadmiar wilgoci, zaleganie tłuszczów lub innych zanieczyszczeń w zakładach przetwórczych, wytwórniach, kuchniach i innych obiektach.
Zobacz także
Sika Poland Jakie posadzki sprawdzają się w przemyśle spożywczym?

W zakładach przetwórstwa branży spożywczej zachodzi wiele procesów mokrych i tłustych. To idealne środowisko do rozwoju patogenów chorobotwórczych. W zapobieganiu temu zjawisku oraz zapewnieniu bezpieczeństwa...
W zakładach przetwórstwa branży spożywczej zachodzi wiele procesów mokrych i tłustych. To idealne środowisko do rozwoju patogenów chorobotwórczych. W zapobieganiu temu zjawisku oraz zapewnieniu bezpieczeństwa żywności zasadnicze znaczenie mają powierzchnie użytkowane w zakładach, m.in. posadzki. Proces ich projektowania w zakładach przetwórstwa był tematem szkolenia przeprowadzonego przez Sika i ACO. A to nie ostatnie tego typu wydarzenie!
Sika Poland Nowe Centrum Hydroizolacji Sika na Pomorzu

Z przyjemnością informujemy o otwarciu nowego Centrum Hydroizolacji w firmie Broker – hurtownia materiałów budowlanych w Rokocinie.
Z przyjemnością informujemy o otwarciu nowego Centrum Hydroizolacji w firmie Broker – hurtownia materiałów budowlanych w Rokocinie.
Sika Poland Nowa inwestycja Sika w Polsce – największa jak dotąd

Sika, międzynarodowy koncern produkujący chemię budowlaną, inwestuje w Polsce w nową fabrykę z rozbudowaną infrastrukturą, w tym farmą fotowoltaiczną. Obiekty powstaną w Brześciu Kujawskim koło Włocławka,...
Sika, międzynarodowy koncern produkujący chemię budowlaną, inwestuje w Polsce w nową fabrykę z rozbudowaną infrastrukturą, w tym farmą fotowoltaiczną. Obiekty powstaną w Brześciu Kujawskim koło Włocławka, w obszarze Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Największa jak do tej pory inwestycja Sika w Polsce wzmocni pozycję firmy w regionie Europy Środkowo-Wschodniej oraz przyczyni się do rozwoju lokalnej gospodarki.
Podczas najbliższego szkolenia #HygieneConnect eksperci z wiodących firm – Sika (lider chemii budowlanej i przemysłowej), Diversey (partner w zakresie utrzymania czystości i higieny) oraz ACO Polska (producent innowacyjnych technologii odwadniania) – opowiedzą o projektowaniu higienicznych powierzchni w branży spożywczej
Już 8 kwietnia 2025 (wtorek) w krakowskim Centrum Konferencyjnym CKF13 doświadczeni eksperci z Sika oraz ACO Polska zaprezentują najlepsze praktyki w projektowaniu i budowie higienicznych systemów odwadniania dla przemysłu spożywczego. Rozwiązania te znajdują zastosowanie w branżach mięsnej, rybnej, mleczarskiej, serowarskiej, napojowej, browarniczej i winiarskiej. Sprawdź >>
Uczestnicy szkolenia poznają optymalne cechy konstrukcyjne posadzek, specyficzne procedury czyszczenia powierzchni i wiele innych zagadnień, z którymi borykają się zarówno projektanci oraz inżynierowie, jak i sami inwestorzy. #HygieneConnect to również idealne wydarzenie dla osób planujących projektowanie nowych przestrzeni lub renowację istniejących obiektów dedykowanych sektorowi spożywczemu.
Szkolenie poprowadzą wykwalifikowani specjaliści w obszarze projektowania powierzchni oraz systemów odwadniania:
- Janusz Banera: Menadżer ds. Techniczno-Marketingowych w Sika Poland, ekspert w zakresie budownictwa, kierownik budów w Polsce i za granicą, specjalista w obszarze posadzek żywicznych, powłok z żywic reaktywnych i cementowo-polimerowych;
- Michał Wiśniewski: Menadżer Produktu w dziale Systemy Odwodnień Budynków i Separatory w ACO Poland, absolwent Ochrony Środowiska oraz Inżynierii Środowiska na SGGW, ekspert ds. projektowania higienicznego i zaawansowanych metod separacji zanieczyszczeń od wód opadowych.
- Artur Kryza: Sector Specialist w Diversey Polska. Specjalista z blisko 20-letnim doświadczeniem w firmie Diversey. Od 10 lat związany z zespołem Knowledge-Based Services, gdzie koncentruje się na rozwiązywaniu problemów mikrobiologicznych w produkcji spożywczej. Członek grupy roboczej EHEDG, zaangażowany w rozwój i wdrażanie najwyższych standardów higieny w przemyśle spożywczym.
Udział w wydarzeniu w charakterze prelegentki weźmie także dr Sylwia Bonin, badaczka naukowa w dziedzinie technologii żywności, ekspertka i biegła sądowa w zakresie mikrobiologii żywności oraz produkcji i jakości wyrobów winiarskich. Jest autorką pierwszej charakterystyki dwóch polskich regionów winiarskich opracowanej na potrzeby MRiRW, a także autorką i współautorką licznych publikacji naukowych.
Szczegółowe informacje wraz z całodniowym programem szkolenia oraz możliwość rejestracji na wydarzenie dostępne są na oficjalnej stronie ACO Poland po kliknięciu TUTAJ.